
به گزارش روابط عمومی حوزه علمیه خواهران استان فارس، حجتالاسلام والمسلمین حمید مقامی، مسئول نهاد رهبری در دانشگاههای استان فارس شامگاه سهشنبه، ۴ آبانماه در مراسم افتتاحیه پنجمین همایش بینالمللی «سیره نبوی در طب» که در مجتمع ولایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار شد، اضهار کرد: به نظر میرسد که این همایش در پاسخ به یک سؤال قدیمی مبنی بر اینکه مگر اسلام و پیامبر(ص) طب دارد که از طب اسلامی یا سیره نبوی و ائمه اطهار در طب سخن بگوییم، برگزار شده است.
حجتالاسلام والمسلمین حمید مقامی گفت: در فلسفههای مذاب دو رویکرد وجود دارد؛ یکی فلسفه امور دیگری فلسفه علوم است و در فلسفه طب یا فلسفه تربیت از علوم صحبت میکنیم، در عالم طبابتیک پنجره هستیشناسی و دیگری پنجره معرفتشناسی داریم.
وی افزود: تمام تلاش همایش سیره نبوی در طب این است که بگوید به دانش طب یا امر طب باید با نگاه هستیشناسی نگاه کرد و پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) و اسلام با نگاه هستیشناسی به طب نگاه میکنند، نه معرفتشناسی.اصلاً تفاوت فلسفه پزشکی در اسلام و غرب همینجاست. آنها با معرفتشناسی به علوم نگاه میکنند، اما اسلام با نگاه هستیشناسی به قضایا و امور نگاه میکنند. مسئول نهاد رهبری در دانشگاههای استان فارسهمچنین افزود: وقتی با نگاه معرفتشناسی به طبابت نگاه کنیم، میخواهد دانشی از شخصی به شخص دیگر منتقل شود، اما هستیشناسی یک نگاه وجودی به امور و علوم است و همان نگاهی است که صدرا در حکمت متعالیه از آن سخن میگوید و اگر بخواهیم از منظر صدرا به طب نگاه کنیم لاجرم باید با نگاه هستیشناسی و وجودی به طب وارد شویم.
مسئول نهاد رهبری در دانشگاههای استان فارسبا بیان اینکه بهطور کلی در تعلیم و تربیت اعم از طب حتی فقه و اصول، اگر با نگاه معرفتشناسی باشد انسان تفاوتی با یک ربات و رایانه نمیکند، گفت: در نگاه وجودی به طب، انسان با همه ساحتهای وجودیش حضور دارد.
حجت الاسلام والمسلمین مقامی تصریح کرد: انسان بهطور کلی سه ساحت وجودی دارد به غیر از بحث جسم، ساحت شناختی، گرایشها و عملی دارد.وقتی میخواهیم به دانشجوی پزشکی آموزش پزشکی دهیم باید این سه ساحت شناختی، گرایشها و عملی را مدنظر قرار دهیم،انسان یعنی همین و همه این سه ساحت در جایی و محوری میچرخد که آن محور قلب است. در عرفان داریم قلب همه حقیقت انسانی است در نگاه هستیشناسی تمام وجود دانشجو را مدنظر داریم.
وی گفت: در هر کدام از این نگاهها درد، بیماری و پزشکی معنای خاص خودش را دارد که در فلسفه بر روی هر کدام از اینها بحث دارد و باید این مسائل در دانشگاههای علوم پزشکی مورد بحث قرار گیرند تا دانشجوی پزشکی با این مفاهیم آشنا شود و بداند که چگونه در مطب میتواند از این دانش استفاده کند.